surdej ølandsbedebrød

Ølandsbedebrød

Ølandsbedebrød

Dette brød er kraftigt inspireret af en instagram post som ca_mia_perlee postede for nogle uger siden.
Jeg har tilpasset opskriften en smule til danske forhold og bruger også ølandshvede deraf navnet.

Det er et sjovt brød at bage og det smager helt forrygende – prøv det selv, måske med en friskrørt hvidløgsost?

Sådan gør du:

 

8-12 timer før du vil bage klargør du din starterkultur (ung surdej)

Ingredienser:

200 g Manitoba hvedemel eller anden proteinrig mel

200 g Stenmalet ølandshvede

200 g kogt pureret rødbede 200 g

200 g Lunkent vand

12 g salt

100 g ung surdej

 

Rør vand, surdej og rødbede sammen

Bland mel i og sørg for at alt vand er optaget i melet, uden at du foretager en egentlig æltning

Autolyse fase:

Lad din blanding stå i en time og trække v stuetemp. Husk at lægge låg eller fugtigt viskestykke over skålen.

Første hævning:

Fold dejen (Lær at folde din dej her)

Strø saltet ud over dejen

Vent 30 min.

Dernæst foldes dejen hver halve time – 4 gange.

Når dejen er klar gåes til Form og Hvil, hvis dejen ikke er fuldt udviklet så lad den stå indtil den består ’finger poke test’

 

Form og Hvil

Hæld dejen ud på en sparsomt meldrysset overflade

Form dejen til en kugle ved at bruge f.eks. din bordskraber til at skubbe dejen ned under sig selv

Nu skal dejen hvile i mindst en halv time

Form brødet og efterhæv

Stram dejen op i en boule eller form til et flot aflangt brød som du kan jeg gjorde.

Efterhæv i en kurv – Jeg bruger et viskestykke som jeg har præpareret med en blanding af rismel og hvedemel. på den måde får din hævekurv ikke en sjov farve…

Brødet skal efterhæve ca 8 timer på køl eller 2-4 timer ved køkkentemperatur.

Inden bagning ridses brødet og så er det tid til

Bagning

Bages ved 250 grader i enten gryde eller fritstående med damp indtil det er færdigt, mit fik 40 minutter.

 

 

 

 

Skriv et svar